yellow shape
black shape

Wat is de digitale voetafdruk van jouw bedrijf?

27 september 2021

Hoe vind je de balans in informatiebeveiliging? Wat is een gezonde digitale voetafdruk van je bedrijf? Daniel Meinsma – docent technische informatiebeveiliging aan De Haagse Hogeschool – vertelt tijdens de eerste DIFx Live de ins en outs over de digitale voetafdruk.

Daniel Meinsma geeft onderwijs op het gebied van technische informatiebeveiliging. Voornamelijk vanuit het perspectief van de student. Zij leren over het simuleren en detecteren van digitale aanvallen. “Ik laat zien hoe een stuk soft- of hardware kapot kan gaan, waardoor de student precies ziet wat er beter beveiligd moet worden.”

Digitale voetafdruk
“De digitale voetafdruk op het internet is eigenlijk alles wat een persoon of bedrijf online onderneemt om zichzelf zichtbaar te maken.” In positieve zin om klanten van een bedrijf te kunnen bereiken, maar elke klant kan ook een digitale aanvaller zijn. “Elke gebruiker kan ook een misbruiker zijn.”

Bewustwording
E-commerce is al een hele tijd booming. Internetgebruikers hebben toen veel online sporen achtergelaten. “We waren toen nog niet bezig met informatiebeveiliging.” Hoe ver terug gaan die digitale sporen? “Wanneer een bedrijf iets compleet van het internet wil verwijderen, gaat dat heel erg lastig. Het is bijna niet te doen. De afgelopen vijf jaar zijn mensen veel bewuster geworden met het delen van informatie via het internet.

Inschatten dreiging
Het ligt aan de reikwijdte van het bedrijf in hoeverre er aandacht besteed moet worden aan de digitale voetafdruk. “Stel je doet veel samenwerkingen met bedrijven gevestigd in andere landen, dan zou dat sneller en meer een bedreiging kunnen vormen dan wanneer het bedrijf een kleiner netwerk om zich heen heeft.” Hoge bomen vangen veel wind. “Hoe bekender en groter je bent, hoe meer aandacht er is, ook negatieve aandacht.” Digitale aanvallers hebben ook een verdienmodel. “Aanvallers gaan meestal pas gericht te werk wanneer jij interessant voor hen bent.”

Type aanvallers
De digitale aanvallers die snel in en uit jouw systemen gaan, die kun je weren door een aantal basismaatregelen te nemen. “Theorieën stellen dat 20% investeren in de basismaatregelen, 80% van de digitale aanvallen buiten de deur houdt.” Maar de meer geavanceerde aanvallers gaan gerichter te werk. “Het is belangrijk om bewust te zijn dat hackers jouw website of samenwerkingsplatform plat kunnen leggen. Denk niet alleen na over het wapenen van het bedrijf, maar stel ook een plan op wat gebruikt kan worden wanneer het misgaat.”

De volgende DIFx Live is op woensdag 13 oktober van 15.00 tot 15.30. Bart Lamot gaat in gesprek met Communitylid Interlincq over datadistributie en de kwaliteitsbewaking van basisgegevens en gegevensstromen.