yellow shape
black shape

Studenten van De Haagse Hogeschool ontwikkelen prototype nieuwe gezondheidsapp

23 juli 2021

Een app waarmee je je hartslag, bloeddruk en suikerspiegel bij kunt houden? Waarmee je je medicijngebruik en fysieke klachten kunt volgen? Studenten Innovative Development van De Haagse Hogeschool hebben er de app Huismaat voor ontwikkeld. In juli presenteerden ze hun prototype in Het Experimenteerhuis in Zoetermeer.

Hoe kun je mensen ondersteunen om zo lang mogelijk gezond en zelfstandig thuis te laten wonen? Dat was de vraag waar de studenten zich over buigen. Zoetermeer vergrijst, vertellen de studenten Xander, Petra, Rogier, Tom en Joery. ‘Dat leidt tot grote kosten voor de zorg. Daarnaast is er onvoldoende personeel beschikbaar voor het toenemend aantal zorgvragen.’

Inzicht in gezondheid
Ze besloten een app te ontwikkelen waarmee mensen en hun mantelzorgers inzicht krijgen in eigen gezondheid én gezondheidsadviezen krijgen. Ze ontwikkelden uiteindelijk een concept voor de app Huismaat. Dit is een app waarmee je vooralsnog drie parameters kunt volgen. ‘Voor het verkrijgen van real time data moet je de app verbinden met een temperatuurmeter, hartslagmeter en bloedrukmeter. Maar je kunt hem ook koppelen aan meetapparatuur op het gebied van glucose, BMI, suikerspiegel en uitbreiding is altijd mogelijk’, aldus de studenten.

De gegevens zijn op een eenvoudige manier te lezen. Ook kunnen mensen via de app hun medicijngebruik en klachten bijhouden. ‘Stel, iemand heeft vaak hoofdpijn. Als je het steeds registreert, krijg je goed inzicht hoe vaak het voorkomt. Dan kun je beter zoeken naar oplossingen’, aldus Tom en Rogier. Verder geeft de app gezondheidstips, gekoppeld aan de meetresultaten. ‘Drink bijvoorbeeld meer water. Of: maak een rondje’, aldus de studenten.

Prototype en vervolgproject
De studenten hebben vooralsnog alleen een prototype ontwikkeld. ‘Het is een mooie start voor een vervolgproject van andere studenten’, aldus Rogier en Joeri. ‘Het zou mooi zijn als ze hem helemaal werkend kunnen krijgen.’

Het project past binnen de werkwijze van de opleiding Innovative Development van De Haagse Hogeschool in Zoetermeer. Studenten werken daarin in hun gehele opleiding aan innovatieve projecten voor bedrijven en instellingen.