yellow shape
black shape

Raymond Hoogendoorn (De Haagse Hogeschool): “Een nieuw datalab in de Dutch Innovation Factory”

07 juni 2021

Raymond Hoogendoorn is hoofddocent HBO-ICT van De Haagse Hogeschool en senior onderzoeker in het lectoraat Civic Technology. In deze DIFx vertelt Raymond over het nieuwe datalab dat in september in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer wordt geopend. Het datalab is een uitbreiding op de MKB Digiwerkplaats en een waardevolle aanvulling in het Dutch Innovation Park.

“Je hoort heel vaak dat data science, artificial intelligence en machine learning hypes zijn. Dat is waar en niet waar.” Het is waar, omdat het eigenlijk al heel lang bestaat. Vroeger werd het wiskunde en statistiek genoemd. Het is niet waar, omdat we met de bestaande toepassingen nieuwe toepassingen doorvoeren.

Het nieuwe datalab
“Binnen de faculteit zijn we bezig om in de Dutch Innovation Factory een heel mooi nieuw datalab op te zetten.” Een datalab klinkt alsof het alleen een platform is voor data, maar het is meer dan dat. “Het wordt een ontmoetingsplek voor mkb’ers, lokale overheden, studenten, onderzoekers en docenten. In het datalab kunnen ideeën worden uitgewisseld, kennis worden opgedaan en de verschillende groepen kunnen leren van elkaar. Daarnaast is het wel degelijk een soort toolbox waarin je kunt experimenteren en programmeren.” Kortom, een centrale plek waar je veel data kunt vinden.

De toekomst
De afgelopen vijf jaar is data science een serieus vak geworden. Hoe zit het met de komende 5 jaar? “Er zijn en komen steeds meer tools waarin ook niet data scientists machine learning modellen kunnen maken. Je kan in bepaalde programma’s vrij simpel een model maken. Daardoor lijkt het alsof op termijn een data scientist overbodig zal zijn. Ik denk dat dit niet het geval is, omdat je wel degelijk moet weten wat je doet. Een data scientist moet in staat zijn om de resultaten te interpreteren en te beredeneren waarom je ziet wat je ziet.”

Bekijk hieronder de DIFx met Raymond Hoogendoorn.