yellow shape
black shape

Thomas van Ingen (tester bij Nekst IT) vertelt over de belangrijke ontwikkelingen in het vakgebied

09 april 2021

Thomas van Ingen (Nekst IT) is al enige tijd actief als specialist in het werkveld van testen. Het testen van software is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden door de snelle doorlooptijden van softwareprojecten. Door het gebruik van meerdere omgevingen en de cloudoplossingen wordt testen enerzijds complexer, maar anderzijds wordt het steeds meer geautomatiseerd. Thomas van Ingen legt in het DIFx-interview uit hoe hij dit aanpakt. Nekst IT is lid van de Dutch Innovation Community.

Thomas heeft tien jaar ervaring in het testen. “Toen ik begon werd er eerst heel veel gepland, er werden eisen opgesteld en gebouwd, pas daarna kwam het testen.” In de nieuwe methodieken, zoals SCRUM en DevOps, is het testen in het proces naar voren geschoven. “Het is nu een integraal onderdeel van het gehele ontwikkelproces geworden.”

Veranderingen
Tegenwoordig is het inrichten van de ‘pijplijnen’ een steeds belangrijker onderdeel. “In principe begin je in de lokale omgeving waar ontwikkeld wordt en uiteindelijk moet dat naar productie toe. Alles wat in dat proces wordt gedaan, van kop tot staart, is de pijplijn.” Verschillende omgevingen worden gebruikt in de pijplijn om de testen uit te voeren. Daarnaast vragen klanten steeds meer complete testen: niet alleen functionele testen, het liefst ook de testautomatisering, het programmeren en op welke code de test gebouwd is. “Als tester heb je toegevoegde waarde bij een steeds breder spectrum van het ontwikkelingsproces. Die compleetheid vind ik een mooie ontwikkeling.”

Spil in het web
“Als tester heb je eigenlijk overal ingangen zitten. Ik vind dat superinteressant. Als tester heb je te maken met de developers, architecten, businessanalisten, noem het allemaal maar op.” Er wordt steeds meer input gevraagd aan testers: een tester is een spil in het web. “Eigenlijk ben je een verkapte bibliotheek.”

Tips voor studenten
Thomas geeft één duidelijk antwoord: stel altijd vragen. “Zodra je ergens een klus hebt of een opdracht krijgt, stel altijd vragen. Door vragen te stellen toon je betrokkenheid en interesse.” Voor het testen is dat extra belangrijk, omdat de tester een soort kwaliteitspoort is. Wanneer diegene zegt dat het goed is, gaat het bedrijf ermee door. “Als jij bepaalde vragen niet gesteld hebt in het begin van het proces, dan is het heel goed mogelijk dat de testen wel geslaagd zijn, maar niet het gewenste resultaat geeft.”

Meer weten over de ontwikkelingen in het testvakgebied? Bekijk de DIFx hieronder.

Volg ons op LinkedInTwitter en Facebook!