yellow shape
black shape

Leren denken als een criminele hacker? Schrijf je in voor Capture the Flag

16 februari 2021

Gewoon voor de lol rondkijken in de computer van een ander? Daarin op zoek gaan naar gevoelige informatie? Slimme hackers draaien er hun hand niet voor om. Hoe ga jij je verdedigen? Door als een hacker te denken. Met dat doel traint docent Daniel Meinsma zijn tweedejaarsstudenten en organiseert hij op 16, 17 en 18 februari een landelijke scholenwedstrijd.

Daniel Meinsma maakt liever puzzels dan toetsen. Tweedejaarsstudenten HBO-ICT met de differentiatie Information Security Management aan De Haagse Hogeschool kunnen daarover meepraten. Met hen speelt Daniel iedere week Capture the Flag. “Dat is onder goede hackers een populaire wedstrijdvorm, afkomstig uit het leger. Ik maak digitale puzzels, met daarin een vlag verborgen. Door allerlei beveiligingen te omzeilen, kunnen studenten de puzzel oplossen en de vlag veroveren. Dat tikt dan lekker aan op hun scorebord. Ze vinden het hartstikke mooi om hiermee bezig te zijn.”

Landelijke scholenwedstrijd: doe mee

Om meer scholieren en studenten enthousiast te maken, heeft De Haagse Hogeschool in samenwerking met Hogeschool Utrecht en Fontys ICT een landelijke scholenwedstrijd georganiseerd van 16 tot en met 18 februari. Iedere scholier of student kan daaraan meedoen.

“Een docent kan een clubje scholieren of studenten aanmelden. Ik kom middelbare scholieren tegen die zo slim zijn dat het jammer zou zijn als ze níet in dit werkveld aan de slag zouden gaan. Deze wedstrijd is een aansporing om iedere hacker zijn bragging rights – het hoogst haalbare resultaat in de hackersscene – te ontnemen. Zodat de digitale wereld steeds veiliger wordt, omdat we weerbare data-analisten hebben opgeleid.”

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor Capture the Flag? Meld je hier aan

En klik hier als je meer informatie wilt over Capture the Flag.