yellow shape
black shape

Hier wordt de toekomst gemaakt door bedrijven én studenten: ‘Het is een kweekvijver van talent’

22 oktober 2020

Gepubliceerd op ad.nl op 22 oktober 2020

Regiocampussen schieten als paddenstoelen uit de grond. En niet voor niets: hier bouwen bedrijven en studenten samen aan de toekomst, mét succes. Wat is het geheim van deze campussen?

Regiocampussen zijn zeer in trek. Gemeenten investeren flink in deze locaties, waar bedrijven en studenten op één plek samenwerken aan innovaties op het gebied van onder meer it, cybersecurity, energietransitie en het voeden en vergroenen van steden. ,,Het is een kweekvijver van talent.’’

Directeur Judith de Bie van het bedrijf Bureauvijftig, dat zich richt op de grote markt van vijftigplussers, greep twee jaar geleden meteen haar kans toen de campus in Zoetermeer zichtbaar begon te groeien. Ze startte Grey Valley op, een plek voor startende ondernemers die producten en diensten voor ouderen lanceren. Ze kunnen er elkaar ontmoeten én inspireren. 
 

Te gek

Het Dutch Innovation Park is gelegen op het bedrijventerrein in Zoetermeer, waar ook het voormalige Siemens complex staat. Diverse nationale en internationale bedrijven op het gebied van slimme technologie, ICT en logistiek worden hier aan elkaar verbonden. De huurders kunnen kennis delen en samenwerken, waardoor een inspirerende werkomgeving ontstaat. Het totale complex bevat 23 hectare grond met meerdere gebouwen en er is voldoende plek voor meer. Het terrein is nog volop in ontwikkeling. 

"Hier is niets te gek"


Judith de Bie 

Voor ondernemers biedt de regiocampus volop kansen, vertelt De Bie. En Zoetermeer lijkt misschien een gekke plek voor zo’n campus, maar is volgens haar juist een ‘handige locatie’. ,,Het is de derde grote stad in de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, je hebt hier De Haagse Hogeschool en meerdere mbo-opleidingen en het ligt pal naast de snelweg (A12). Je bent binnen tien minuten in Den Haag. We werken hier samen met start-ups, onderwijsinstellingen en bedrijven en de gemeente Zoetermeer biedt veel steun om het gebied te ontwikkelen. Grote steden als Rotterdam en Den Haag zijn veel loggere organisaties. Hier is niets te gek.’’


Gezond

Zoetermeer heeft ook al de Dutch Innovation Factory binnen haar grenzen, maar dat dubbelt niet. ,,Wij richten ons meer op zorginnovatie en gezond ouder worden.’’ Voor het bedrijf van De Bie is het bijvoorbeeld erg interessant dat dat kan deelnemen aan de zogeheten Slimmer Thuis coalitie, een samenwerking tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en de gemeente met als doel om mensen zo lang mogelijk gezond en veilig in hun eigen huis te laten wonen. 
,,We zijn nu gezamenlijk een inwonersplatform in Zoetermeer aan het opbouwen, zodat start-ups er hun innovaties kunnen testen. De Zoetermeerse inwoner is representatief voor de gemiddelde Nederlander. Je kunt er dus goed je producten en diensten op testen. Alleen hadden we zoiets nooit kunnen optuigen. Samen kan dat wel.’’


Onderwijs

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) vindt mbo- en hbo-campussen zo belangrijk voor de regionale economie dat die vorige week ruim één miljoen euro beschikbaar stelde voor de verdere ontwikkeling ervan. De bedoeling is dat de verschillende gemeenten ook flink gaan investeren. Sinds 2018 werd al twee miljoen euro geïnvesteerd in tien mbo- en hbo-campusprojecten. Deze zorgen niet alleen voor een vernieuwing van de regionale economie, maar ook voor een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. 

De verschillende regionale campussen richten zich allemaal op verschillende thema’s en werken waar mogelijk samen. Zo wordt in het Horti Science Park in Lansingerland bijvoorbeeld gewerkt aan een fossielvrije en digitale kas om de tuinbouw te verduurzamen en te innoveren. In Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer wordt ICT-onderwijs toegepast en onderzoek gekoppeld aan de maritieme sector, cyber security en zorg, terwijl in Vlaardingen wordt gewerkt aan het vernieuwen van de levensmiddelenindustrie. In de campus die in Brielle komt, gaan ze aan de slag met de kansen die wind-, zonne- en waterenergie te bieden hebben. 

 

Volg de Dutch Innovation Factory op FacebookLinkedIn en Twitter!