Facebook
LinkedIn
Twitter
YouTube

Vier thema’s

‘De labdagen zijn onderdeel van het vak Human Computer Interaction (HCI) Technologies. Eerst kregen de studenten zes weken theorie over verschillende technologieën. Daarna werkten ze twee weken aan het praktijkonderdeel: het maken van een interactieve installatie. Ze konden kiezen uit vier thema’s: Artificial Creatures (het programmeren van levenloze objecten op zo’n manier, dat je er emoties voor kan voelen) Computer Vision (live videobeelden in interactie met fysieke objecten), Augmented and Virtual Reality (fysieke verplaatsing in een virtuele wereld) en Wearable and Tangible (tastbare en draagbare virtuele interactie).’

Interactie

‘We gaven de opdracht pas aan het begin van de labdagen. Die was heel ruim: doe onderzoek naar één van de vier thema’s en presenteer de resultaten van dat onderzoek in een interactieve installatie. De enige voorwaarde was: maak een bepaalde interactie tussen de gebruiker en de installatie mogelijk.’

Tastbaar in 3D

‘Bij de andere vakken blijft het vaak bij de ontwerpen, die pas in een eindproduct veranderen als er bijvoorbeeld ontwikkelaars bij betrokken zijn. Tijdens dit vak maken de studenten een echt product. Ze zijn daarin vooral probleemoplossend bezig: ze lopen nu tegen problemen aan die ze bij het ontwerpen normaal niet tegenkomen. En de producten zijn anders. Normaal ontwerpen ze voor een scherm of voor mobiele applicaties. Nu is het tastbaar, fysiek, groot en 3D. Omdat ze nog niet bekend met deze media zijn, gaan ze van probleem naar probleem. Daar leren ze van.’

Denk met je handen

‘We geven les volgens het ‘tinkering’ concept: een methode waarin je begint te werken zonder een bepaald doel voor ogen. Het doel ontluikt zich tijdens het proces, de ideeën ontvouwen zich organisch. We hebben een gevleugelde uitspraak: denk met je handen. Bouw iets, reflecteer daarop en bekijk wat de voordelen ervan zijn. En ga dan weer verder. Wat hier is ontstaan, wisten de studenten dus aan het begin van de labdagen ook niet.’

Gerelateerde berichten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.